Alle spellen Top-25 MAME-software Over
Deze MAME-databank bevat reviews van de beste Arcade-spellen uit de Golden Age van de arcade (eind jaren 70/begin jaren 80).
Gebruik deze site om te bepalen of je een spel op je MAME-cabinet zet of niet.
Zoek spel:

MAME-Software

Om de videospellen die op deze site staan te kunnen spelen heb je het programma MAME nodig. MAME is een programma dat de hardware van Arcade-kasten emuleert. Hierdoor kunnen de spellen die wij begin jaren tachtig op de Arcade-kasten speelden, nu ook op de PC worden gespeeld.
MAME is open source en gratis te downloaden vanaf de officiële MAME-website. Het makkelijst draai je MAME onder Windows, download dan de Windows command-line binaries vanaf de MAME-website.
Naast het programma MAME heb je ook nog zogenaamde MAME-ROM's nodig. Een ROM is een bestand waar een spel in staat. Elk spel staat in één ROM. De leukste spellen (ROM's) kun je niet zo maar van een website downloaden. Het beste download je ROM's via torrents of vanaf usenet (bijvoorbeeld vanuit de nieuwsgroep alt.binaries.emulators.mame).
Kijk wel even uit dat je niet de wet overtreed, dus biedt zelf geen spellen aan waar copyright op zit en download die ook niet.
Om MAME te testen kun je - als je nog geen ROM's hebt - ook een aantal gratis spellen downloaden.

MAME command-line

MAME is een command-line-programma, dus het werkt vanaf de command-prompt (MSDOS-venster). Er bestaan verschillende MAME-front-ends (programma's met een mooie user interface) maar die roepen onder water ook altijd het MAME-command-line-programma aan. Het is handig om met het command-line-programma overweg te kunnen.
Munt-invoersysteem Op de MAME-site staat uitleg hoe je MAME moet gebruiken. Belangrijk hierbij is dat MAME de originele Arcade-spellen emuleert. Je moet dus eerst een kwartje (of gulden) in de kast gooien. Dat doe je met de toets 5 (cijfer 5 op je keyboard). De vuurknop is de linker Ctrl-toets. En de startknop is het cijfer 1. Om te springen of een bom te laten vallen (afhankelijk van welk spel je speelt) gebruik je de linker Alt-toets. De pijltjestoetsen dienen als joystick.
Als je bent uitgekeken op je toetsenbord dan bouw je zelf een houten MAME-cabinet, dan krijg je pas echt dat originele Arcade-gevoel!

Front-ends

Naast de command-line-MAME zijn er verschillende front-ends voor MAME beschikbaar. Die stellen je in staat om MAME via een mooie user interface te gebruiken en om de spellen via de joystick aan te roepen (handig bij MAME-cabinetten, want daar heb je niet altijd een toetsenbord aan hangen). Je hebt naast het front-end-programma ook altijd nog MAME zelf (het command-line-programma) nodig.
Eén van de - op het eerste oog - meest gelikte front-ends is Hyperspin. Deze werkt veel met achtergrondgeluiden en bewegende flash-animaties, het is bijna een spel op zich. Na verloop van tijd gaat dit vervelen. Hyperspin past niet echt in de nostalgische wereld van de Arcade-games.
Het front-end MaLa is erg uitgebreid en is helemaal naar wens in te stellen met game-lijsten, skins en menu's die je met de joystick bestuurt. Ook achtergrondgeluiden en videofragmenten van spellen kun je er desgewenst in zetten. MaLa vergt enige studie, de documentatie is niet helemaal up-to-date. Maar het uitvogelen van hoe alle functies van zo'n front-end in elkaar zitten is ook een interessant onderdeel van de MAME-hobby.
Schermafdsruk van MaLa
Hierboven zie je een schermafdruk van hoe MaLa eruit kan zien. Rechts is een lijst met games (je hebt meerdere lijsten) waar je met de joystick doorheen kunt scrollen. Links zie je het "artwork" van de huidig geselecteerde game. Zo kun je zien hoe de oorspronkelijke Arcade-kast eruit zag (als je door de games-lijst heen scrollt dan verandert het artwork mee). Ook een schermafdruk (of een videofilmpje) van het spel in actie kun je laten zien. Druk op de Start-knop van je cabinet en het geselecteerde spel wordt ingeladen en je kunt meteen gaan spelen.

Tips bij het gebruik van MaLa

Hier verzamel ik een aantal tips voor als je besluit om MaLa als front-end op je cabinet te zetten.

High scores

In het configuratiescherm van MaLa bij MAME Config, Basics kun je bij Command line het beste ook de optie -autosave opnemen. Hierdoor wordt elk spel automatisch opgeslagen waardoor high scores e.d. ook blijven bestaan.
Op internet wordt soms gesproken van een highscores.dat-bestand maar dat is alleen voor oude versies van MAME.